Хиляди заляха улиците на Франция с протести срещу пенсионната реформа

0

Пореден ден на демонстрациивъв Франция срещу плановете за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон на фона на продължаващи стачки, засегнали рафинерии, обществения транспорт и събирането на отпадъци, предаде „Ройтерс“.

Коалиция на френските профсъюзи, които демонстрират рядко срещано единство след началото на протестното движение в края на януари, се надява да продължи да оказва натиск върху правителството да оттегли реформата, чиято основна цел е да увеличи пенсионната възраст на 64 години.

По данни на Mинистерството на вътрешните работи се очаква до 1 милион души да участват в над 200 шествия в цялата страна, докато Сенатът (горната камара на френския парламент) продължава да разглежда предложението.

До утре вечер се очаква евентуалното гласуване на текста от страна на сенаторите.

Демонстрациите започнаха в 10 ч. местно време по улиците на редица големи градове страната, в това число Тулуза и Ница. Началото на шествието в Париж беше насрочено за 14 ч. местно време.

Във вторник по улиците във Франция според правителството са излезли 1,28 милиона души, което е най-високата активност от началото нa протестите.

Профсъюзите обаче изчисляват, че в демонстрациите в този ден са се включили 3,5 милиона души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече