Христо Иванов: Управлението ще е трудно, може да се окаже с преходен характер

0

Това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер. Това заяви пред БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ и председател в оставка на „Да, България“. 

„То ще бъде конструкция – изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори“, аргументира се Иванов.

Той напомни, че форматът на подписване на споразумението – на база на двустранни споразумения, е нещо, което ДБ е предложило. Според него това отразява логиката на формиране на тази конструкция – има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори.

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Христо Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети. 

„Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство“, подчерта той.

Иванов подчерта нуждата от реформиране на прокуратурата. По думите му реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ. „Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него“, каза той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече