Христо Ковачки: Честит ден на Европа! ЕС се роди от въглищата и стоманата

0

Честит Ден на Европа! На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман произнася забележителна декларация, с която предлага създаването на Европейската общност за стомана и въглища и поставя основите на бъдещия Европейски съюз.

Обединявайки гръбнака на своите индустрии – въгледобива и стоманодобива, шест европейски страни – Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург, изграждат фундамента на това в Европа никога повече да няма война.

Нещо, в което всички вярвахме до 24 февруари 2022 година, когато Руската федерация нахлу в Украйна. Агресивните действия на управлението на Владимир Путин върнаха историята с 80 години назад.

Днес отново водещите новини са за ракети и снаряди, а не за просперитет и благополучие, а украинските поля са разкъсвани от веригите на танкове.

Поредната инаугурация на „новия стар” руски президент на 7 май още веднъж показа, че в Русия са се възродили имперски въжделения, автокрация и самодържавие, което ни изправя пред огромни заплахи и предизвикателства.

В този смисъл решенията за изграждане на нови мощности на АЕЦ Козлодуй и зареждането на 5-и реактор със свежо ядрено гориво от „Уестингхаус” са стъпка далеч надхвърляща традиционните енергийни параметри.

Днес повече от всякога България се нуждае от обединение около своите общи национални цели и защита на своя евроатлантически път на развитие.

На снимката: Момент от произнасянето на историческата реч на Робер Шуман на 9 май 1950 г.

Фейсбук пост на бизнесмена Христо Ковачки, един от най-големите работодатели в България

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Hu5RVo4QkJYwK4kbBRrzusm68tzdBxESCo5qPRSwCe2adGmbj7ZVabEspakzMuPjl&id=100090358448990&paipv=0&eav=AfYKJAS5L40J5Io-vd5yE1-OIqnqcNNN37zUaZ4RYMXo2dI1ROjJlZHPwi0B2bGbbfU&_rdr

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече