Цените на лекарствата стават непосилни

0

Наред с всички останали и цените на лекарствата летят нагоре. Очаква се обаче двуцифрено увеличение на медикаментите без рецепта. За това алармира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов.

Всъщност през последните месеци лекарствата също “дръпнаха” с по десетина процента нагоре, някои с повече, дори, изчислиха експертите наскоро.

“Процесът на увеличение на цените на лекарствата продължава. Най-често става дума за лекарства без лекарско предписание и за хранителни добавки. Този процес ще продължи до края на годината и след това. Увеличението ще стане двуцифрено. Лекарствата по лекарско предписание са силно защитени. При тях са увеличени цените на единични продукти. Всичко, което продава една аптека, не е подминато от това увеличение”, изтъкна Костов в ефира на „България он еър“. 

По думите му има индикация, че потребителите не могат да си позволят медикаменти. Той очаква увеличението на цените на лекарствените продукти да е повече от 10% и да достигне 12-13%.

Междувременно стана ясно, че от ноември антибиотици ще се купуват само с електронна рецепта. Това предвиждат изменения в условията за предписване на лекарства.

Промяната цели да осигури на лекарите база данни с информация за лечението на пациентите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече