Цените на храните по света продължават да растат

0

Световният индекс на цените на храните на ООН се повиши за трети пореден месец през май, съобщава „Ройтерс“.

По-високите цени на зърнените храни и млечните продукти надвишиха поевтиняването на захарта и растителните масла.

Ценовият индекс на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 120,4 пункта през май. Това е с 0,9% повече от ревизираното ниво от април.

Резултатите за май все пак бяха с 3,4% под нивото, отчетено година по-рано.

Индексът на FAO достигна тригодишно дъно през февруари, след като цените на храните продължиха да се понижават от рекордния връх, регистриран през март 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна.

Повишението през май се дължи на цените на зърнените култури, които се вдигат с 6,3% на месечна база на фона на нарастващите опасения относно неблагоприятните условия, ограничаващи реколтите през тази година в ключови производствени райони като Северна Америка, Европа и Черноморския регион.

Цените на млечните продукти са се увеличили с 1,8% през май спрямо април. Това се дължи на повишеното им търсене преди летните ваканции поради опасения, че производството на мляко в Западна Европа може да намалее.

Индексът на FAO за захарта през май падна рязко – със 7,5% на месечна база, поради добрата нова реколта в най-големия производител Бразилия. Цените на растителното масло се понижиха с 2,4% за месеца, тъй като котировките на палмовото масло паднаха на фона на нарастващото сезонно производство.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури FAO прогнозира световното производство на зърнени култури за 2024/25 г. на 2,846 милиарда тона, което е приблизително колкото рекордното производство за 2023/24 г. Причината е, че производството на ечемик, ориз и сорго се увеличава, което комх.пенсира спадовете при царевицата и пшеницата.

FAO обаче предупреди, че „скорошните неблагоприятни метеорологични условия в Черноморския регион вероятно ще доведат до намаляване на световното производство на пшеница – възможност, която все още не е отразена в прогнозата“.

Световното използване на зърнени култури през 2024/25 г. се е увеличило с 0,5% на годишна база до нов рекорд от 2,851 милиарда тона, отчете FAO. Световните запаси от зърнени култури вероятно ще се увеличат с 1,5% от първоначалните си нива до рекордните 897 милиона тона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече