ЦИК е получила 400 жалби след парламентарния вот

0

Централната избирателна комисия е получила 400 жалби след парламентарните избори. Комисията обявява днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание, давайки заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров:

„Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считано за максималното възможно число“.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента:

Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ – с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС е с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ – с 14.

Оповестява се окончателният състав на парламента, след като 22-ма кандидати, избрани в 2 многомандатни района, са заявили откъде ще реализират мандата си.

Срокът, в който избраните в два района трябваше да заявят пред ЦИК коя листа желаят да представляват, изтече вчера.

Ако не са го направили, Комисията обявява депутата за избран в първия район, в който той се е регистрирал за участие в изборите.

Такъв избор са направили и част от лидерите на формациите – Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов.

9 кандидати от листите на ДПС и двама от ГЕРБ-СДС, включително Бойко Борисов, вече декларираха пред ЦИК, че не желаят да са депутати.

Изпълнихме задълженията си, предстои да направим анализ на изминалите избори, каза по време на заключителния брифинг председателят на ЦИК Александър Андреев:

„Брифингът е с оглед приетите в днешното заседание решения, с което приключват предвидените, съгласно Изборния кодекс, срокове, в които ЦИК трябва да обяви окончателните резултати“, заяви той и подчерта, че Комисията е обявила състава на 45-то Народно събрание. Андреев каза, че са били приети три нови решения за избрани народни представители, които са се отказали да встъпят в длъжност и те са били заменени със следващите в листата.

„Независимо от появилите се нагласи, че поради различни причини, а именно каквито са тежката обстановка в страната, във връзка с пандемията, сложните изборни книги, които биха могли да забавят изпълнението на задълженията от страна на ЦИК, ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения съгласно Избирателния кодекс“, каза още Андреев и благодари на всички, участвали в провеждането на изборите.

Председателят на Комисията обяви, че пред тях предстоят две основни неща:

„Да се издаде бюлетинът, съгласно Избирателния кодекс, и на второ място, по същественото – да направим анализ на тези избори. Да видим къде биха могли да бъдат направени допълни предложения пред законодателя и да могат да бъдат допълнени или изменени в изборното законодателство“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече