ЦИК: Избори 2 в 1 на 14 ноември са най-добрият вариант

0

„Вероятността да имаме избори две в едно на 14 ноември се засили след вчерашната среща на президента Румен Радев по тема с представителите на  ЦИК“, каза в „Преди всички“ Велко Милоев, член на Обществения съвет на ЦИК. Той е представител на Българското сдружение за честни избори и граждански права.

ЦИК и Радев се съгласиха, че избори 2 в 1 са възможни

„Ако говорим за избори две в едно  – това е само от полза за обществените интереси и едно от основните съображения е и по-добра избирателна активност. А тя пада непрестанно от последните два избора. И това е по-добре и за двата вида избори – и за президент, и за парламент.

От гледна точка на организацията и логистиката на избори две в едно ще е по-добре, за да имате два месеца от първото електорално събитие, за да се настроят машините, а след това в рамките на една седмица само леко да се модифицира електронната бюлетина със само две имена за балотаж за изборите за президент, това е по-добрият вариант“, каза още Милоев.

По думите на Милоев темата със собствеността на машините за изборите е следната:

„Софтуерът на машините има две нива – приложно и едно по-базово или ноу-хау, което позволява не на „Сиела“, а на производителят – „Смартматик“ да прави избори по цял свят. Аз мисля, че от ЦИК вече са разбрали, че тази втората част не е у „Сиела“, а у „Смартматик“.  И те няма да я дадат докато има пространство за спорове около приключването на февруарския договор за изборите…“, каза още Милоев.

„Дори мисля, че този процес ще се реши в съда, но това няма да е сега преди изборите“, посочи още Велко Милоев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече