ЦИК и Радев се съгласиха, че избори 2 в 1 са възможни

0

Президентът Румен Радев се консултира с Централната избирателна комисия преди да насрочи новите парламентарни избори. Тема на срещата беше и готовността за президентския вот, чийто първи тур парламентът насрочи за 14 ноември, а евентуалния балотаж – за 21 ноември. ЦИК увери президента, че ще се справи с организацията на избори 2 в 1, ако държавният глава насрочи парламентарния вот заедно с президентските избори през ноември.

От ЦИК обявиха пред държавния глава, че каквото и да бъде неговото решение за датата на парламентарните избори, Комисията ще се справи – както с избори две в едно, така и ако се проведат два вота поотделно – за държавен глава и за Народно събрание. 

Камелия Нейкова подчерта, че от технологична гледна точка е добре да има две седмици между двата вида избори, ако те се провеждат поотделно. В такъв случай ще бъдат необходими още около 2 хиляди машини за гласуване, а на избирателите ще бъде необходимо повече време да упражнят вота си, посочи председателят на ЦИК:

„Ако изборите са 2 в 1 и се гласува с една машина, ще се визуализира възможност за два различни вида избори. Избирателят ще трябва да избира съответния вид избор, да прелисти електронната бюлетина, така че, определено ако изборите са 2 в 1, аз смятам, че ще е необходимо повече време за всеки избирател“.

Според Нейкова е по-добре при избори 2 в 1 да се гласува с една карта, за да няма объркване на избирателя, но ще се заложи на информационна кампания, ако това се налага.

След като изслуша ръководството на ЦИК, президентът Румен Радев даде да се разбере, че смята избори 2 в 1 за възможни. Радев поиска да се гарантира, че, ако изборите са 2 в 1, избирателите ще бъдат достатъчно добре информирани за действията, които да предприемат:

„От изложеното от Вас до момента означава, че можем да считаме, че избори 2 в 1 са възможни при един нормален ритъм, при условие че срещнете необходимата финансова и логистична подкрепа от правителството. И навременно обучение, защото за хората ще бъде по-сложно. Хората ще искат да четат внимателно имена. И това време трябва да им бъде осигурено. Ако някой иска да гласува само на едните избори, иска да пропусне другите, също е важно как да се придвижи по-бързо напред или назад „.

Румен Радев посочи още, че има много фактори за компрометиране на избори 2 в 1 и изрази надежда, ако хипотезата стане факт, ЦИК да даде нужната стабилност.

На консултациите депутатът от ГЕРБ  Десислава Атанасова предупреди, че с настоящия Изборен кодекс правата на българите са ограничени. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява да бъде обявено дали машините за гласуване и техният софтуер са българска собственост, както и дали в секциите в чужбина машините ще бъдат обслужвани от български граждани.

Според председателя на групата Десислава Атанасова, настоящият Изборен кодекс трябва да бъде променен, тъй като ограничава правото да се гласува с хартиени бюлетини:

„Ние от ГЕРБ многократно сме поставяли въпроса, че демокрацията дава възможност на гражданите да гласуват по начин, по който те изберат. Демокрацията е да даваш права, а не да лишаваш от права.

Считаме, че последните изменения в Изборния кодекс лишиха от права редица български граждани и затова избирателната активност беше едва 30%. Считаме, че все още има време, особено на фона на липсата на информация, кога ще бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори, парламентът да взема спешни решения“.

ГЕРБ  настояват да се броят всички разписки от гласувалите, а не само 5 процентна извадка.

Предстои държавният глава да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори, но няма срок, в който трябва да направи това. Президентските избори вече са насрочени от парламента за 14 ноември, а ако има втори тур, той ще бъде на 21 ноември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече