ЦИК предупреди: Няма време за организиране на гласуване по пощата

0

Въвеждането на гласуване по пощата е съществено изменение на правилата за произвеждане на избори. Това се казва в становище на ЦIИК, изпратено днес до правната комисия в НС заради поправките в Изборния кодекс. Повод е предложението на ИТН , които искат експериментално гласуване по пощата на президентските избори тази есен. В първоначалният вариант ИТН искаха вот по пощата „ако е възможно“ за българите в чужбина още на следващите парламентарни избори.

В писмото си от ЦИК поясняват, че съгласно международните стандарти, възприети от ОССЕ и Венецианската комисия, изменението на изборното законодателство следва да бъде обект на широко обществено обсъждане и да бъде достатъчно отдалечено от евентуални предстоящи избори.

От ЦИК отбелязват, че като независим държавен орган, натоварен с организацията на всички видове избори, те нямат нужния необходимия административен и финансов ресурс за  техническото обезпечаване на дейностите, свързани с машинното гласуване. Повод за коментара от страна на ЦИК е идеята за преминаване почти изцяло към машинен вот.

В тази връзка ЦИК изтъкват, че държавите, където е въведено изцяло машинно гласуване, организацията на изборния процес се различава съществено от тази в България. Комисията посоча още, че не може самостоятелно да осигури складове и охрана за машините за гласуване, както и техния транспорт или пък персонал за обслужването им. Всички тези дейности са обект на обществени поръчки и ще доведе до допълнителни финансови разходи.

Те напомнят, че от предвидените 9398 секции с машинно гласуване на последните избори при отчитането на резултатите успешно са заредени данните от записващите технически устройства от 9275 машини, или 98,69%.

Според данните машинно са гласували 789 923 избиратели, или 26,90% от гласувалите в секциите с машинно гласуване. В 545 секции няма подаден глас чрез машина, а в още 825 – с устройствата са гласували под 10 избиратели. Само в една от секциите са гласували с машина всички избиратели, посочват от ЦИК.

Като проблем от ЦИК посочват и отчитането на резултатите, като посочват, че в 780 секции е имало разминаване между данните в протокола и този от самите машини. Дават и пример с проблемите с машините в 4-ти МИР Велико Търново, където имаше разбъркване на една от партийните листи.

В деня на вота пък при 88 машини, или 0,94%, са установени дефекти. Става дума за повреди, разменени машини в съседни секции, неразпечатване на разписки и протоколи.

Според ЦИК машинното гласуване на местни избори ще доведе до затруднения при провеждането на балотаж, след като вторият тур се провежда след 7 дни. Същото според тях важи и за вота за президент.

Според ЦИК машинен вот в чужбина също би било трудно осъществимо. Основният аргумент е, че трябва да си подсигури сигурността на машините при транспорта, както и обмена на информация, а повечето секции били извън дипломатическите ни мисии.

В тази връзка от ЦИК изтъкват, че въвеждането на машинния вот като основно средство за гласуване в страната и в чужбина не може да бъде възложено като задължение единствено на ЦИК. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече