ЦИК: 25,58% е избирателната активност в страната към 16:00 часа

0

25,58% е избирателната активност в страната към 16:00 часа, обявиха от Централната избирателна комисия. Точно същият процент на избирателна активност към 16:00 часа беше отчетен от ЦИК и на предходните парламентарни избори, проведени на 14 ноември 2021 г.

Към този час в 23 МИР София е най-висока избирателната активност – 33,95%.

Най-ниска е активността в Кърджали – 19,72%

Висока избирателна активност се наблюдава в Монтана и в Стара Загора.

Около 40 сигнала са постъпили в ЦИК за агитация или резултати от изборите в социалните мрежи, както и от граждани, които се оплакват от членове на комисии. Няма констатирани сериозни нарушения, посочиха от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов: „В София  – 23 район, е единственото място, където са гласували над 30 на сто от избирателите. Това, освен всичко друго, е необичайно за нашите избори. В София не помня случай да е била рекордна, в който и да е софийски район“.

7 жалби и 66 сигнала са постъпили до 17:30. Всички са обработени от ЦИК. Голяма част от тях са за нарушения в социалните мрежи и работата на СИК. За нарушение от подателите се смятат опашките пред секциите, както и за недопускане на наблюдатели в изборното отношение.

„За още четири машини постъпи информация. За две от тях в Пловдив-град РИК е взела решение да се преустанови машинното гласуване и да се премине на гласуване с хартиени бюлетини“, обяви говорител на комисията Росица Матева. Другите две са в Стара Загора и Пазарджик.

Общо 32 са секциите, преминали на хартиено гласуване. 11 от тях са заради неработещ четец на смарткартите. Има и проблеми с принтерите, както и случаи, в които машината изобщо не е стартирала.

По-рано през деня стана ясно, че е преустановено гласуването с три устройства, на чиито екрани се е появил надписът: „Дневникът е подправен“. След изборите тези машини ще бъдат върнати в склада и специалистите ще установяват в какво се състои проблемът.

Всички 755 секции извън страната са заработили нормално.

Като основен проблем при откриването на секциите за вот зад граница се очертаха множеството отсъствия на членове на СИК. Едната причина е заради доста болни хора, най-вече от Сovid-19, а също така за пореден път някой от назначените хора, най-вече по предложение на партиите, не се явяват на работните си места в изборния ден.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече