Чака се биологичен материал, за да се идентифицират жертвите на АМ Струма

0

Разследват причините за взрива

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, както и ръководителят на Специализираната прокуратура в Македония Вилма Русковска и говорителят на главния прокурор Сийка Милева дадоха подробности относно трагедията на АМ „Струма“. „Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество – получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите“, заяви Сарафов.

От думите им стана ясно, че е установен, че е имало взрив в автобуса, но още не са ясни причините за него. 

Към РСМ е изпратен списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. На място се разпитват свидетели и очевидци, очаква се да бъде изготвена съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, които да установят причините за инцидента.

„Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа“, каза главният прокурор на РСМ Любомир Йовески.

Разпитват се пострадалите в Пирогов, само двама от тях са в адекватно състояние и могат да дадат свидетелства. Тук на място също се разпитват свидетели, каза още Борислав Сарафов. Имало е втори шофьор, предполага се, че и двамата водачи са загинали, но информацията не е окончателна. Не е ясно кой от двамата е управлявал автобуса.

Към момента в РСМ няма да се провежда допълнително досъдебно производство, засега то ще е само на територията на България, заяви още Сарафов и допълни, че от Северна Македония няма да пращат свои експерти, които да спомогнат за разследването. Той уточни, че няма и правна възможност това да се случи.

Вилма Русковска от спецпрокуратурата в РСМ обясни, че фирмата превозвач е на 20 години, досега не са имали инциденти, но трябва да се провери съответната документация за техническото състояние на автобусите. По първоначална информация катастрофиралият автобус е нов, само от три години е в експлоатация.

Сийка Милева изказа съболезнования от името на прокуратурата у нас и от главния прокурор Иван Гешев, който в момента е на работно посещение в Хага. Тя обеща, че държавното обвинение ще положи максимални усилия за бързо, ефективно и обективно разследване. По него работи екип от Националната следствена служба и е взето под специален надзор на Апелативна прокуратура – София и Върховна касационна прокуратура. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече