Четирима депутати предлагат „мини съхопътен Шенген“ между България, Гърция и Румъния

0

Народният представител от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Даниел Лорер заедно с румънски и гръцки евродепутати предложиха да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Балканските политици написаха съвместно писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис.

В писмото Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкият евродепутат Георгиос Кирцос настояват Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която ще се проведе днес, 25 януари.

В съвместното писмо четиримата високопоставени политици представиха на вниманието на министър Димитрис Кайридис няколко аргумента за бързото премахване на контрола по границите:

„На първо място, от 2011 г. Европейската комисия систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген; Второ, Европейският парламент издаде множество резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген; На трето място, представители на гръцкия туризъм и ХОРЕКА сектора настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция. Това би било важен фактор за икономическото развитие на страната, особено в северните части на Гърция, при условие, че сухопътната граница бъде напълно отворена преди летния сезон; Четвърто, в момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в Шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и време. Това е фактор, който не може да бъде пренебрегнат в контекста на икономическата криза и безпрецедентна инфлация. Пето, махането на граничния контрол, незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони, като по този начин би допринесло и за целта на ЕС за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха“.

От пресцентъра на ПП информират, че според четиримата политици „бързото и решително прилагане на предложението ще увеличи съществуващото взаимно доверие между трите държави членки и ще повиши ефективността на сътрудничеството в рамките на ЕС. Според тях предложението отговаря на нуждите на гражданите и е тяхна отговорност да преодолеят трудностите и да осигурят на гражданите на трите страни максимални ползи, основани на добросъседски отношения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече