„Шел“ започна да изтегля персонала си от Русия

0

Енергийният гигант „Шел“ (Shell Plc) започна да изтегля персонал от съвместните си предприятия с руския „Газпром“, което е част от плановете на компанията за изтегляне на инвестициите си от Русия в отговор на войната в Украйна, съобщава агенция Блумбърг.

Десетки служители на Shell на временна работа в проекта за износ на втечнен природен газ „Сахалин-2“ в Русия бяха изтеглени през миналия уикенда, за да бъдат преместени обратно в други офиси, според източници на Блумбърг, запознати с въпроса. Операциите в съоръжението е малко вероятно да бъдат засегнати от преместването, посочиха същите източници.

Shell демобилизира командированите си служители в съвместните предприятия с „Газпром“ и „Газпром нефт“ в поетапен процес, показва изявление по имейл на компанията. „Нашият основен фокус в този процес е безопасността на нашите хора и операции и спазването на приложимите закони“, каза говорител на Shell.

Някои от най-големите производители на енергия в света, включително Shell и Exxon Mobil Corp., обещаха да напуснат техните руски проекти в опит да намалят репутационните щети след инвазията на Русия в Украйна. Shell заяви по-рано този месец, че изтеглянето ще доведе до щети в размер от 4 до 5 милиарда долара.

Базираната в Лондон компания Shell увеличи усилията си да се дистанцира от Москва, след като тя беше подложена на критики в началото на март за закупуването на руски суров петрол с голяма отстъпка. Оттогава Shell заяви, че няма да прави нови покупки на руски петрол или газ. Енергийната компания също така се е отказала от танкерите за втечнен природен газ, наети от руски компании.

Shell притежава и 50% от дела в Salym Petroleum Development в Русия. Компанията по-рано заяви, че ще прекрати партньорството за проучване с „Газпром“, наречено Gydan, и ще се оттегли от газопровода „Северен поток 2“, който вече беше спрян от германските власти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече