Шествие в София в подкрепа на Украйна година след началото на руската инвазия

0

Година след началото на войната в Украйна български и украински граждани организираха шествия под мотото „Украйна – Европа – Свобода – Победа!“ в подкрепа на борбата за свобода и независимост на украинския народ.

Освен в София, шествия бяха организирани и във Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Бургас.

В столицата гражданите, които изразяват съпричастност с украинския народ, се събраха пред президентството, след което се отправиха на шествие до Орлов мост.

„Победа за Украйна“ и „България е с Украйна“, скандираха участниците в шествието. В отговор на обявената солидарност украинки-бежанки, които от година живеят у нас, скандираха „Благодарим, България“.

Няколкометрови национални флагове на България и Украйна бяха опънати на Орлов мост.

Пред множеството говори и Манол Пейков – българинът, който успя да събере за няколко месец 1,65 млн. лева дарения за Украйна. С тези средства той успя да купи генератори и да ги изпрати на различни населени места там. По думите на участници в шествието Манол Пейков е човекът, който успя да направи повече за Украйна, отколкото цялата ни държава.

„Хората даряват и са почтени. Почтеността е ключова отличителна черта на подкрепящите Украйна в тази война“, каза Пейков пред събралото се множество. Кръстовището на Орлов мост остана блокирано близо час, преди да бъде сложен официален край на шествието и движението да бъде възобновен към 21,00 часа.

Българи и украинци заставаме рамо до рамо на мирно шествие в подкрепа на свободна Украйна, посочиха участниците в шествието, когато се събираха пред президентството. Цела на днешното шествие беше да се почете паметта на хилядите жертви, да се подпомогнат бежанците и да се изрази подкрепа за усилията на украинския народ да отстоява свободата си.

В началото на днешната мирна демонстрация множеството запази минута мълчание в памет на жертвите в тази война.

България и българският народ знаят ясно кой е агресорът в тази война, въпреки опитите на някои политически сили и държавни фигури, които зад фазата на пацифизма и неутралността, призовават светът да изостави Украйна, казаха организаторите. За да почетат паметта на жертвите на руската агресия и за да протестират срещу позицията на българския президент относно войната, през президентството се събраха и представители на неправителствени организации. Сред тях бяха движение „БОЕЦ“ и Атлантическия съвет.

България трябва да бъде част от Европа и да подкрепа с всички средства, в това число и оръжия, казаха организаторите на шествието от Сдружение „Боец“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече