Шефът на НАП за фирмата си: Купувачите ме намериха

0

Не настоящият шеф на НАП Румен Спецов е търсил купувачи за потъналата си в дългове фирма, а те са го намерили. Тази теза защити самият той в интервю за bTV. Спецов беше помолен да коментира разкритията, че е бил наясно, че дружеството дължи 1,2 млн. лева на данъците към момента на продажбата, защото лично е разписал ревизионния акт. „Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно. Отказах се от бизнеса и фирмата и споделих на близките си.

Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен – заяви той, като допълни: – Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система. Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“. През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата сумата от 1,2 млн. лв. не е вярна, тогава ставало въпрос за 700 хил. лв., сумата може да е толкова към днешен ден с натрупаните задължения. „Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват, не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, заяви Спецов, според когото „тълкуванието“ било на лична основа спрямо него. Шефът на НАП отказа да даде допълнителни подробности с мотив предстоящите избори.

Той коментира и досиетата „Пандора“, като заяви, че никой не знае колко хора в България имат фирми в офшорни зони. Спецов посочи, че сами по себе си офшорните фирми не са нещо лошо, но не и когато се използват като параван за укриване на средства от публични фигури.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече