Щатът Тексас съди администрацията на Байдън заради разпоредбите за извършване на аборти

0

Американският щат Тексас заведе дело срещу администрацията на президента Джо Байдън заради федерални разпоредби, които изискват извършване на аборт, в случай че процедурата се налага за спасяване живота на майката. Тексас наложи почти тотална забрана на абортите, след като Върховният съд премахна гаранциите за права на жените за прекратяване на бременност.  

Това е поредният сблъсък между федералните власти и местните власти в серията, започнала след решението на Върховния съд. За Кен Пакстън – главния прокурор на Тексас, националните разпоредби, които налагат аборт в спешни случаи, са незачитане на законодателния и демократичен процес, както и в нарушение на решението на Върховния съд.  

Пакстън заяви, че администрацията на Байдън търси начини „да превърне всеки кабинет за спешни случи в страната в клиника за аборти, без да се изисква запиване на час“.  

Прессекретарят на Белия Дом Карин Жан-Пиер коментира, че Пакстън е „още един пример за краен и радикален“ републиканец.  

“Немислимо е, че тази обществена фигура може да заведе дело, за да блокира (достъпа на) жените до спасяваща живота грижа в кабинетите за спешни случаи, право гарантирано в американските закони, “каза още Жан-Пиер.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече