Ще има работа! ТЕЦ „Брикел“ купува газови турбини от General Electric

0

„Брикел“ сключва споразумение с газовото поделение на General Electric Vernova в началото на юни. Целта е проучване на възможностите за развитие на електроцентралата към „Брикел“ и замяна на съществуващите блокове, работещи с въглища, с три високоефективни газови турбини, съобщи отделът за връзки с обществеността на централата. Христо Ковачки участва в дискусиите като водещ експерт по устойчива трансформация за програмата Brikel Re Power.

Планираната голяма инвестиция е насочена към постепенното заместване на въглищата с по-екологично гориво, като природния газ. Това ще гарантира по-ефективно опазване на околната среда в региона и постепенно ще бъдат достигнати параметрите, заложени в Европейския зелен пакт.

„Говорим за мащабна инвестиция за България от порядъка на десетки милиони долари, но за момента това е ориентировъчна цифра и включва само закупуването на самите газови двигатели и евентуално логистиката. Отделно ще се инвестират допълнителни средства за подготовка на терена и монтаж на самите съоръжения“, обясни Мирела Кичукова, ръководител „Връзки с обществеността“ в „Брикел“.

Според ръководството на Централата преговорите са навлезли в етап, в който се обсъждат детайлите по самата поръчка и през юли се очаква окончателна оферта, изготвена от General Electric. От компанията обясняват, че се надяват да реализират инвестицията чрез заем поради огромния размер на необходимото финансиране.

Те подчертават, че притежават голямото предимство да имат в екипа си опитни и технически грамотни професионалисти в производствените и ремонтните звена, които имат капацитета да извършат цялостното проектиране на съоръжението и монтажа на сложно оборудване като газови турбини. Експертите смятат, че всички етапи от проекта трябва да бъдат изпълнени в рамките на около 2 години.

За успешната реализация на мащабния инвестиционен план е необходимо да бъде завършено изграждането на газовата връзка между националната газопреносна мрежа и дружеството, която е с дължина около 30 км.

„Преминаването от въглища към природен газ и други по-екологични горива е единственият начин да запазим работните места на служителите и работниците в „Брикел“.

Не искаме да оставим град Гълъбово без най-евтината възможност за отопление. Надяваме се скоро „Брикел“ да се превърне в еталон и пример за успешна и устойчива енергийна трансформация. За нас е голяма привилегия и чест да си сътрудничим с General Electric, световен лидер в енергетика“, обобщи Мирела Кичукова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече