Ще се возим на китайски двуетажни влакове

0

Конкурсът за доставка на екзотичните за България двуетажни влакове може да се окаже първият успешен след серия провали на обществените поръчки за обновяване на железниците. 

Вече трета година Министерството на транспорта се опитва да намери доставчици на модерни машини, разчитайки на солидни средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост, пише СЕГА по темата. Става дума за няколко „лота“ –  35 електрически мотриси за дълги разстояния, 7 двуетажни мотриси за крайградско движение, 20 пуш-пул състава, 18 маневрени батерийни локомотива, 108 комплекта ETCS бордово оборудване за модернизиране на управлението на влаковете.

Дотук обществените поръчки все удрят на камък. Има серия от прекратени процедури – заради жалби, съмнения за нередности или недостатъчен интерес.

Срокът за подаване на оферти за двуетажните влакове (предметът на поръчката е: „Доставка на 7 броя двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“, изтече на 8 януари. 

От четирите компании, които МТ покани за участие, три са се отказали. Подадено е само едно предложение – според регистъра на обществените поръчки то е от консорциум 7 DDEMU. Самата оферта е подписана от Vossloh Rolling Stock. Компанията е базирана в Киел, Германия, но всъщност е китайска. През 2020 г. CRRC Zhuzhou Locomotive (част от China Railway Rolling Stock Corporation) купи германската Vossloh. 

Офертата за двуетажните влакове изглежда доста атрактивна като цена – при прогнозна стойност на поръчката 410.5 млн. лева без ДДС предложението на единствения кандидат е само за 250.2 млн. лв. без ДДС. Сега предстои тръжната комисия да се произнесе.  

Китайската CRRC Zhuzhou Locomotive бе самостоятелен участник в прекратения търг за доставка на 20 едноетажни влака. Сега тече процедура за пряко договоряне, като транспортното ведомство е отправило покана именно към CRRC Zhuzhou Locomotive CO, както и към испанската Patentes Talgo SL, припомня Economic.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече