Ще се превърне ли Синеморец в поредния Слънчев бряг?

0

Ако през изминалото лято сте били сред рекордния брой туристи, посетили Синеморец и наблюдавали с болезнено чувство красотата на пейзажа, с усещане, че може да е за последно, лошото предчувствие не ви е подвело. Въпреки победата на гражданската общност при обсъждането на ОУП (общия устройствен план) на Царево и постигнатото решение за спиране, строежът на самия скален ръб над морето до Синеморец стигна три етажа. 

Новата сграда спира достъпа до скалите и до морето и сякаш това не е достатъчно, има риск да доведе до още подобни строежи, които не само ще се включат към досегашната пречиствателна станция, която няма как да ги поеме, но и ще издигнат плътна стена, приватизираща една от най-красивите природни местности у нас.

Става въпрос за изграждане на имот с девет вили и девет басейна – тоест предвижда се мащабен план, който не е на разположение на обществото и настъпва към реализиране при пълна непозрачност“, алармира Борислав Борисов от инициативата „Да не допуснем Синеморец да се превърне Слънчев бряг“.

Ние се борим с местните институции, но смятам, че общината тук по-скоро е заложник на мощни хора и интереси в София, каза Николай Найденов, активист и преподавател в УАСГ. Няма как иначе да обясним действията на местната власт, която предприема унищожаване на една от най-красивите местности не само у нас. Няма друго обяснение за подобно самоубийствено безумие.

Освен погазването на законите и на ОУП, чудовищното застрояване би нанесло и други, дългосрочни щети. Това лято в Синеморец имаше рекорден брой туристи, но ако те догодина дойдат и видят стърчащ бетон и ужасно грозни постройки, повече няма да дойдат. Тоест това вреди и на туризма. 

Синеморец няма как повече да се разширява, тъй като граничи с природен парк Странджа, а и не е нужно, няма смисъл да се отчуждават околните земеделски земи, тъй като застрояването в самото село е рехаво и е пълно с пустеещи имоти“, коментира като урбанист Найденов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече