Ще убие ли 20% ДДС кафенета, ресторанти и хотели

0

9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но срещу пакет от мерки за изсветляване на сектора – такъв е планът на финансовото министерство за догодина.  

Като част от пакета се предвижда поставянето на ПОС –терминали в кафенета и заведения. Планира се също заплатите на служителите да се дават само по банков път. Сред предложенията е и въвеждането на по-високи прагове за осигуровки, както и от 2024-та  бакшишът също да се облага с данък.  

Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки?  И ще „изсветлее ли сивото в икономиката“ – ще наречем нашата събеседничка Петя, защото тя не иска да разкриваме самоличността й. В ресторантьорския бизнес  е вече осма година. Държи кипро заведение в Стара Загора. Дали то ще продължи да съществува зависи до голяма степен от това какво ще реши правителството и парламентът за данъците от догодина. И най-вече за данък добавена стойност. 

И с намалената към момента ставка от 9 процента,  Петя казва, че оцеляването е трудно. 

„През лятото токът е около 1500 лева, а с настъпването на студеното време сметката ще стане два пъти, че и три пъти по толкова. Компенсацията ми за скъп ток за миналия месец е точно шест лева“, разказва Петя. „Не знам – обмислям – ако данък добавена стойност отново стане 20 процента, тогава просто не си струва – като сложим разходите –  ток, вода, наем, тротоарно право, заплатите, праговете ще се вдигнат още, просто сметката няма да излезе“, казва Петя. 

Сега заведението, което тя стопанисва е месторабота за двадесетина души.  „Считам, че няма повече накъде да се изсветлява, при нас отдавна всичко е светло, всъщност винаги така е било. Ако се реши и бакшишът да се обложи с данък, това ще демотивира хората, които работят – защото те разчитат на тези пари. И без това е трудно с персонала, не знам, очаквам да стане още по-зле, ако тези намерения станат реалност“, казва собственичката на едно от заведенията в Стара Загора. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече