Японско-български проект показва как чрез минералния ресурс София може да се превърне в термален град

0

В края на миналата седмица японският архитектурен екип Kengo Kuma & Associates представи пред „Софпроект – София“ план идеите си за връщането на функцията баня на Централните минерални бани в София.„Много отдавна се интересувам от Централните минерални бани“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ архитект Йоши Ямазаки от архитектурно бюро „Ямазаки/ Иванова“. Той от години живее и работи в България.

„Интересува ме най-важното – как може те да станат отново баня. Нашата идея е да използваме японско ноу-хау и качество“.

„Заданието на Софийска община е да се създадем идеен проект, чрез който в северното и източното крило да има функционално използване на минералната вода“, това поясни в „Хоризонт до обед“ Миладина Монова, социален антрополог.

В нашият проект искаме да покажем до каква степен минералният ресурс може да превърне София в термален град. Тук при Централните минерални бани имаме съчетание на природни ресурси, култура и история.“

„Изследваме и водните пари в нашия проект“, заяви в „Хоризонт до обед“ Надя Иванова, архитект от архитектурно бюро „Ямазаки/ Иванова“.

„Опитваме се да експонираме всичко около минералните води. Идеята ни е водата да бъде достъпна за всички столичани. Обмисляме и различни отстъпки чрез пакети, а също за туристи и чужденци, се обмислят други пакети“, посочи още Иванова.

„В този проект Музеят за история на София си остава. Може да се направи и термален културен център. А с отпадъчната вода от канализацията предлагаме да може да се затопля самият площад.“

В следващи две издания на предаването „Хоризонт до обед“ ще бъдат представени и другите два класирани екипа.

До декември общинското дружество „Софияплан“ ще събира коментари от граждани, а после ще състави предложение съвместно с главния архитект на столицата Здравко Здравков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече