Путин разкри военните си планове, свързани с Китай

0

Руският лидер Владимир Путин заяви на китайския президент Си Дзинпин, че желае да разшири военното сътрудничество, и приветства усилията на двете страни да се противопоставят на западното влияние.

Засегнат от безпрецедентните западни санкции заради нападението на Москва срещу Украйна, Путин се надява да засили политическите и военните си връзки с Китай.

Настъплението на Москва в Украйна е чувствителен въпрос за Пекин. Китай се опитва да се позиционира като неутрален по отношение на конфликта, но предлага дипломатическа подкрепа на стратегическия си съюзник Русия.

Целта ни е да засилим сътрудничеството между въоръжените сили на Русия и Китай„, каза Путин на Си по видеовръзка в началото на разговора, като нарече китайския лидер „скъп приятел“. Ръководителят на Кремъл също така приветства усилията на Москва и Пекин да се противопоставят на „безпрецедентния западен натиск и провокации“.

В контекста на нарастващото геополитическо напрежение, значението на руско-китайското стратегическо партньорство като стабилизиращ фактор нараства„, заяви Путин. „Споделяме едни и същи възгледи за причините, хода и логиката на продължаващата трансформация на глобалния геополитически пейзаж„, добави той.

Тъй като Западът се стреми да намали зависимостта си от руския нефт и газ, Путин обърна поглед към енергийните пазари в Азия.

„Русия се превърна в един от лидерите по отношение на износа на петрол за Китай“, каза Путин.

Руският лидер заяви, че очаква Си в Москва на държавно посещение през пролетта на следващата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече