11 френски епископи са обвинени в сексуално насилие

0

11 бивши и действащи френски епископи са обвинени в сексуално насилие, включително бившият епископ на Бордо, който е признал, че е нападнал непълнолетен преди 35 години, съобщи висша църковна организация.

Жан-Пиер Рикар, дългогодишен епископ на Бордо, който през 2016 г. бе произведен в кардинал от папа Франциск, е признал за „осъдително“ деяние спрямо 14-годишно момиче, заяви пред репортери председателят на Епископската конференция на Франция Ерик дьо Мулен-Бофор.

Всички обвиняеми ще бъдат изправени пред наказателна отговорност или ще бъдат подложени на църковни дисциплинарни процедури, допълни дьо Мулен-Бофор, архиепископ на североизточен Реймс.

Френските епископи се събират в Лурд, Югозападна Франция, за есенната си конференция, на която планират да обсъдят начините за подобряване на комуникацията и прозрачността си по отношение на историческите обвинения в сексуални престъпления срещу духовенството.

Миналата година църквата беше разтърсена от заключенията на разследване, което потвърди широко разпространени злоупотреби с малолетни от страна на свещеници, дякони и миряни в църквата, датиращи от 50-те години на миналия век.

То установи, че 216 000 непълнолетни са били малтретирани от духовници през последните седем десетилетия, като броят им нараства до 330 000, когато се включат и исковете срещу светски членове на Църквата, като например учители в католически училища.

Комисията, която изготви доклада, осъди „системния характер“ на усилията за предпазване на духовниците от съдебно преследване и призова Църквата да изплати обезщетения на жертвите.

Рикар се пенсионира като епископ на Бордо през 2019 г., но остава кардинал – позиция, която обикновено се заема пожизнено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече