14 държави изразиха съмнения за разследването на СЗО за COVID-19

0

Четиринадесет държави изразиха съмнения в качеството на проведеното от Световната здравна организация разследване за произхода на коронавируса. СЗО огласи резултатите от него на 29 март.

В изявление, публикувано от американския Държавен департамент, се напомня, че разследването на международната група експерти е било значително забавено от китайската страна, а на представителите на СЗО не е даден достъп до цялата информация и събраните проби.

Документът е подписан от САЩ, Австралия, Великобритания, Дания, Израел, Канада, Латвия, Литва, Норвегия, Словения, Чехия, Южна Корея, Естония и Япония.

Четиринадесетте държави настояват за прозрачен и независим анализ за произхода на вируса SARS-CoV-2, без намеса и неправомерно влияние.

Експертите на СЗО, които работиха по казуса в Китай, подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания на тезата за естествения произход на коронавируса и предаването му от животно на човек, както и вероятна циркулация на SARS-CoV-2 извън Китай още преди да бъдат открити първите случаи на заболели от COVID-19 в град Ухан.

Същевременно те определят като „много малко вероятна“ версията, че вирусът е изпуснат след инцидент в китайска лаборатория, работеща с биоматериали. Тази позиция е в пълно съзвучие с тезите на китайското правителство, отбелязва агенция dpa.

По-рано Европейският съюз определи доклада на СЗО като „полезна първа стъпка“. В разпространената официална позиция на ЕС обаче се изразява съжаление за забавеното начало на разследването и ограниченията за достъпа на експертите до взетите по-рано проби и други данни по случая.

Общността настоява СЗО да „продължи изследванията и да представи ясен график за по-нататъшната работа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече