15 бона глоба ако криеш доходи в чужбина

0

До 15 000 лева глоба за скрити доходи в чужбина предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които депутатите приеха на първо четене днес. При невнасяне или такъв в по-малък размер съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане или Закона за данъците върху физическите лица глобата ще бъде до 5 на сто от размера на невнесения данък, но не повече от 15 хил. лв. При повторно нарушение санкцията се удвоява 10 на сто, но не повече от 30 хил. лв.

Ако поправките бъдат окончателно приети, промяна ще има и в последователността на погасяване на просрочените задължения. Според поправките погасяването на предявените за събиране в НАП публични вземания ще става от най-рано възникналите към по-новите. В момента хората или фирмите имат право на избор кое задължение да погасят първо. Промяната е наложителна, тъй като по този начин има риск част от дълговете да останат несъбрани поради изтеклата им давност.

Прилагането на 10-годишен абсолютен давностен срок няма да важи и ако срещу длъжника се води съдебно дело, от изхода на което зависи размерът или събирането на негово публично задължение. Поради невъзможността да се предвиди продължителността на съдебните дела, законовите промени гласят срокът да спира да тече при старта на делото и да се възобновява след приключването му.

Ако пък се възпрепятства проверка на приходната агенция или публичен изпълнител, нарушителите ги очакват двойно по-високи спрямо сегашните глоби – от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция. При повторно нарушение наказанието е глоба или имуществена санкция от 1000 до 2000 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече