20% от всички починали в следствие на пандемията са в работна възраст

0

Причините за високата смъртност в България заради Covid-19 при първата вълна през 2020 година са липса на адекватни и навременно приложени мерки, слабо тестване, претоварване на здравната система, липса на ресурси в здравната система, здравният статут на населението, слабото ваксинацинно покритие“.

Това каза пред БНР математикът Антони Рангачев.

В Scientific Reports – от системата на авторитетното списание за наука Nature, излезе първата статия за въздействието на Covid пандемията в България и в Източна Европа. Това е едно от малкото проучвания за България, ползвано и към доклада на Европейския комитет на регионите. Автори са университетските преподаватели Антони Рангачев (Чикаго), Георги Маринов от (Станфорд) и Младен Младенов. Изследването е фокусирано върху първата вълна, която премина в Източна Европа. Методологията е приложима за всяка една от следващите вълни.

В предаването „Хоризонт до обед“ биологът Георги Маринов посочи, че половината от починалите хора не са документирани като смъртен случай с Covid-19:

„Голяма част от хората умират в домовете си, без да бъдат в болница или без да са били тествани. Затова официалният брой 36 000 починали не е реалното число, то е над 70 000. Около 20% от всички починали в следствие на пандемията са в работна възраст“.

„Има стряскащи дисбаланси… Но ние не броим просто хора, броим изгубени години. Когато 60-годишен човек почине, това са 20 години изгубени живот. Метриките слагат акцент върху смъртността в по-младите възрастови групи… Българската система счита за Covid починали само тези, починали в болница„, допълни Рангачев.

По думите на Маринов има значение дали си болен от Covid-19 в малко населено място в България, или в голям град:

София – град е изгубила 0,67% от населението си, докато във Видин е 22%. По-отдалечените и по-слабо развитите икономически региони се характеризират с по-висока смъртност. София има много повече болници и на по-високо ниво, отколкото в провинцията… У нас са умрели повече хора, отколкото се очакваше в началото на пандемията при пълно заразяване. И това е преди ваксините“.

В Чехия, Полша и Унгария, сходно засегнати през 2020 година като България, смъртността на глава на населението е два пъти по-малка. В Гърция – четири пъти по-малка в сравнение с България.

Биологът посочи, че някъде в света се инкубира нов вариант на SARS-CoV-2, „защото това е еволюционната логика на развитието на вируса„.

Математикът отчете, че решението за отпадане на мерките е било политическо и погрешно.

„Трябва да сме готови за сходни поражения, каквито имаше при предишните вълни“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече