24 двойки щурмуват „Дондуков“ 2

0

24 са кандидатпрезидентските двойки, които ще се включат в битката за „Дондуков“ 2. Това показват последните данни на ЦИК, след като днес в 17.00 часа изтече последният срок за партиите и коалициите да внесат имената в комисията, а Инициативните комитети за независимите кандидати да подадат подписките за подкрепа.

На предишните избори за държавен глава през 2016 година са били регистрирани също 24 двойки, но 2 от тях са били заличени, а на 1 е била отказана регистрация, като на практика за одобрението на народа са се борили 21 кандидатпрезидентски двойки.

Основната битка за поста на държавен глава ще бъде между надпартийни кандидати, които са издигнати от Инициативни комитети, но подкрепени от една – две или повече политически формации. Именно такъв е случая с Румен Радев и Илияна Йотова, които ще се борят за втори мандат на Дондуков 2. Те са подкрепени от БСП,ИТН, ИБГНИ, както и от Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев.

За негов основен претендент за поста се спряга ректорът на СУ Анастас Герджиков и неговото вице Невяна Митева.Той пък е подкрепен от цялата ректорска общност, както и от ГЕРБ-СДС и БЗНС.  Отново от инициативен комитет, но подкрепена от „Демократична България“ е кандидатурата на шефа на ВКС Лозан Панов за президент. В същото време друга от парламентарно представените формации – ДПС, взе решение в неделя да издигне изцяло партийна номинация. За поста на държавен глава се кандидатира председателят на движението Мустафа Карадайъ. Номинацията на ДПС за вицепрезидент е евродепутатът от движението Искра Михайлова.

От партийните кандидати по – известни са Валери Симеонов, който се явя от името на Патриотичния фронт, Милен Михов от името на ВМРО, Костадин Костадинов от партия ‘Възраждане“, Веселин Марешки от ‘Воля“, Волен Сидеров от „Атака“, както и журналистът Горан Благоев, които бе издигнат от коалицията „Национално обединение на десницата“. В тази коалиция влизат партиите на Цветан Цветанов и на Петър Москов.

Сред колоритните кандидатури на вота е тази на певицата Луна. Съдения за шпионаж Николай Миланов пък е издигнат от русофилите.Йолов Денев и неговото вице Марио Филев бяха регистрирани в условията на неприключила проверка. Дали имат и те нужните подписи, ще стане ясно след проверката в ГРАО. 

ЦИК отказа регистрация само на една кандидатпрезидентска двойка, издигната от ИК – Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова. Причината – липсата на достатъчно валидни подписи за подкрепа.  

Междувременно ЦИК на своето заседание заличи БЗНС за участие в парламентарния вот по тяхно желание.

В сряда ЦИК ще тегли и жребия за номерата в бюлетините. От комисията вече определиха и реда, по който това ще става.  Първо ще е този за президент. Тези партии и коалиции, които са регистрирали канидатпрезидентска двойка, както и листи за НС, ще получат едни и същи номера. В тази ситуация от големите партии е ДПС. След това ще се тегли жребият за бюлетините за НС, като в него ще участват формациите, които нямат регистрирани двойки за държавен глава. В бюлетината за депутати, номерата на Инициативните комитети за президент ще бъдат пропуснати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече