260 млн. лева тръгнаха към българския бизнес

0

Стартира първата процедура на конкурсен принцип в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. С нея за бизнеса у нас вече са отключени 260 милиона лева безвъзмездна помощ за технологична модернизация. Може да се кандидатства за суми от 35 хил. до 700 хил. лв. Парите са насочени към микро, малки и средни предприятия от производствения сектор. Става дума за компании, които се занимават с високотехнологично производство и услуги с активно използване на знания, но и такива, които произвеждат тъкани, облекло, хранителни продукти и още други, каза Карина Ангелиева, зам.-министър на иновациите и растежа в оставка пред бизнес подкаста „Какво могат парите?“ по Dir.bg.

Ангелиева обърна внимание на крайният срок на процедурата, който е 21 септември и на един нов критерии за оценка на проекти, с който трябва да се съобразят кандидатите по новата мярка „Технологична модернизация“ Става дума за ESG политиките, които вече са валидни за страните от ЕС. Едно от задължителните условия е фирмите да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г., както и да са реализирали годишни нетни приходи от продажби за последните три години в размер на над 210 000 лв. за микро, над 750 000 лв. за малките и над 3 млн. лв. за средните предприятия. Всички възникнали въпроси кандидатите могат да изпращат чрез сайта на Министерството на иновациите и растежа и да очакват отговор в рамките на един работен ден.

Карина Ангелиева обяви, че за обществено обсъждане е публикувана още една нова програма, която е за научни изследвания, иновации и дигитализация. Тя е насочена към инвестиции в Deep Tech, т.е. технологични иновации, които са водени от нуждите на индустрията. Зам.-министърът на иновациите и растежа призова бизнеса да изисква най-високо качество по програмите в негова подкрепа. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече