4 млн. долара и 3,6 млн. евро в печатница за фалшиви банкноти във ВУЗ в София

0

Софийската градска прокуратура и МВР разкриха голямо количество фалшиви долари и евро, печатани на територия на висше учебно заведение в София. Хале в него е било използвано за отпечатването на фалшивите банкноти.

За производството им са задържани са жена и мъж, който е работел като печатар във висшето училище.  Изяснява се дали ръководството му е знаело за незаконната дейност.

При претърсванията са намерени фалшиви 4 милиона щатски долара и 3 600 000 евро.

Двамата са получавали десет процента от стойността на отпечатваната от тях валута, каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

„По този случай сме работили съвместно с колегите от Сикрет сървис. Имаме данни, че те са част от по-сериозна схема, която е свързана с трафик на конкретните неистински пари към Украйна, говорейки за доларите, включително и за еврото за Западна Европа“.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за двамата задържани.

От прокуратурата и МВР отказаха да уточнят кое е висшето училище.

На въпрос наясно ли е било ръководството му  с тази незаконна дейност, Любомир Янев отговори:

„Това предстои да разберем от разпитите на свидетелите. Към настоящият момент няма данни ръководството на учебното заведение да е било наясно с тази престъпна дейност. В това хале, на тази печатарска машина, до момента има данни, че са отпечатвани здравни книжки, различни опаковки, рекламни материали и други документи.

Първи за разкритите фалшиви долари и евро съобщи главният прокурор Иван Гешев в профила си в Туитър.

„Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на Европейския съюз и на партньорите ни от САЩ“, написа той.

Гешев качи и кратко видео от посещението си в СДВР, където се вижда как разглежда намерените фалшиви банкноти в присъствието на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и директора на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Любомир Янев.

Заловените фалшиви банкноти са общ номинал 4 млн. долара и 3,6 млн. евро.

„Впечатляващо! Това може бе е една от най-големите суми, които е намирана“, коментира Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече