5 г. затвор за бизнесмен, укрил данъци за 1 196 128 лева

0

Софийска градска прокуратура постигна осъдителна присъда по водено наказателно производство срещу И.А. за извършено от него престъпление – неплатени данъци .

На подсъдимия е наложено наказание от пет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.

На управляваното от подсъдимия И.А. еднолично дружество „В.-Т.” ЕООД била извършена данъчна ревизия, съобщиха от държавното обвинение. В хода й той не представил голяма част от поисканите писмени доказателства, в това число документи, справки, фактури. След приключването й му бил връчен ревизионен акт, който не бил обжалван. С него била определена данъчна основа на доставките с право на пълен данъчен кредит от 0,00 лева. Общият размер на установените публични задължения на фирмата за проверявания период, в резултат от непризнаване на правото на данъчен кредит, е 545 792,81 лева, от които главница е 496 164,91 лева.

Дружеството не разполагало с налични активи, нито имало обекти, в които да осъществява дейност. В същото време издавало фактури за продажби на стоки и услуги от разнороден характер – строителни и профилактични ремонти, снегопочистване и опесъчаване, товаро-разтоварна дейност, консултантски услуги, ситопечат, PVC тръби, палети и др. Фирмата нямала работници, назначени на трудов договор.

За отделните данъчни периоди „В.-Т.” ЕООД подавало справки-декларации по ЗДДС, в които са декларирани начислен данък и право на данъчен кредит. Той се формирал от покупка на стоки и услуги основно от няколко фирми. Разследването е установило, че всички те не са осъществявали действителна търговска дейност, а техните представители са били разкрити като участници в схеми за източване на ДДС от бюджета. Вследствие на това те били дерегистрирани по ЗДДС по инициатива на органите по приходите.

При водене на счетоводството на дружеството „В.-Т.” ЕООД били ползвани документи с невярно съдържание и е приспаднат неследващ се данъчен кредит. Действайки по този начин, подсъдимият И.А., в качеството му на управляващ и представляващ дружеството „В.-Т.” ЕООД, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 1 196 128 лева

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана през въззивната инстанция в законоустановения срок.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече