542 случая на домашно насилие над деца и 188 – над жени през 2022 година

0

736 са случаите на домашно насилие, идентифицирани през миналата година чрез териториалните поделения на администрацията, като случаите на насилие над деца са 542, над жени – 188, над мъже – 6 и над хора с увреждания – 10.

Това се посочва в Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022-ра година, който е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство.

В документа се подчертава, че в България липсва официална статистика за броя на подадените сигнали за домашно насилие.

Агенцията за социално подпомагане събира информация за идентифицираните случаи в дирекциите „Социално подпомагане“. 

В доклада за равнопоставеността на жените и мъжете в България се посочва, че в страната действат общо 146 центъра за обществена подкрепа с капацитет 6 050 места, към които могат да се насочват жертви на насилие. Сред другите социални услуги и делегирани от държавата дейности са 20 кризисни центъра за деца с общ капацитет 212 места, както и 12 звена „Майка и бебе“ със 75 места

През миналата година общо 454 са жертвите на домашно насилие, насочени към социални услуги. 

С 40% са се увеличили досъдебните производства за домашно насилие през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата. Това сочат данните на полицията, цитирани от БТА. Според националния координатор на МВР по въпросите на домашното насилие, това се дължи на факта, че хората са много по-склонни да споделят за проблема си и да искат помощ от полицията. Отделно се подават много молби и декларации към съда. 

За първото шестмесечие на 2023 г. в МВР са получени 1950 заповеди за защита от насилие. Най-много, като процент от населението, са издадените заповеди за защита в областите Велико Търново, Силистра и Разград.

Вчера правната комисия в парламента прие промени в Закона за защита от домашното насилие. С тях домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече