6 г. и половина решетки за Йоан Матев

0

Изненадващ обрат за убийството в Борисовата градина, което разтърси столицата през 2015 г. На 6 години и половина затвор заковаха магистратите Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов. Това решение взеха председателят на съдийския състав Камен Иванов и членовете му Величка Цанова и Виолета Магдалинчева след 7-годишна съдебна сага. Така бе отменена оправдателната му присъда, получена на първа инстанция.

Йоан бе признат за виновен за умишлено убийство, но не и за убийство по особено мъчителен начин, каквото обвинение имаше. Максималното наказание за това зверство е 9 години. Причината е, че по време на убийството Йоан е бил непълнолетен. Темида посочи, че трябва да се приспадне времето, в което Матев е бил задържан под стража или е бил под домашен арест. Съдът присъди и по 150 000 лева кръвнина на двамата родители на Георги Игнатов.

Това решение дойде като гръм от ясно небе заради доказателствата, които има срещу Матев. Въпреки че експертизата на косъма, намерен между дръжката и острието на ножа, с който се предполага, че е наръган Игнатов, не е на жертвата, магистратите присъдиха решетки за Матев.

Първоначално бе направено биологично изследване на дадения косъм, което съвпадна с косми, намерени по трупа на Георги, но то вече е опровергано. Последната митохондриална експертиза бе направена от експертите Николай Тюфекчиев и Борис Шарков. Двамата специалисти са сравнили генетичните данни с тези на майката на Георги – Албена Игнатова. Анализът категорично доказва, че косъмът не е нито на сина й, нито на негов роднина по майчина линия. Това разколеба твърдението, че с този нож е убит 15-годишния Георги, но очевидно апелативните съдии не смятат така и дадоха на Матев 6 г. и половина затвор.

Ученикът Георги Игнатов беше убит на 2 юни 2015 г. малко преди 12 ч. Трупът му беше открит от приятелката му Лора на пейка в парка, близо до метростанцията на стадион „Васил Левски“. Дни след престъплението от МВР разпространиха записи от две камери с кадри на бягащо момче с раница, което се отдалечава от мястото, където е убит Георги. Разследващите влизат в следите на Матев година по-късно, а през февруари 2017 г. той е арестуван и обвинен за убийството. Тогава стана ясно, че е променил външността си, изтрил е снимките си от социалните мрежи, а директорката на училището и съучениците му са го подозирали за убийството още през юни 2015 г. Криминалистите намериха и ножа, с който е убит Георги, в шахта близо до местопрестъплението.

На предишната инстанция, където Матев бе оправдан, мнозинството от състава, чието решение надделя, описва накратко: „По делото няма преки доказателства убийството да е извършено от Йоан Матев. От косвените доказателства става ясно, че той е бил на мястото на убийството, включително и по внезапното му затичване, за да избяга, последвалото му гузно поведение и промяната във външния вид. Липсват обаче доказателства за връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството – няма следи от него по ножа или трупа“, пишат тримата от състава. Според тях присъствието на Матев на местопрестъплението може да наведе на извод, че е убил Георги, но само ако е сигурно, че там не е имало други хора. Дават пример с докладна записка на един от криминалистите. В нея той посочва, че охранителни камери не заснемат района на местопрестъплението. Такива имало на сградата и на паркинга на БНР , автокъща „Капитолия“, метростанцията и ресторант в Борисовата градина.

Миналият състав прие, че на мястото може да е имало и друг човек, който да е извършил убийството на Георги, а Йоан само да е видял това или да е имал някаква друга връзка, но да не е извършител, нито да е помагач. Според тримата от състава тази неяснота е в полза на подсъдимия, но прокуратурата продължава да е убедена, че Матев е извършителят. Този път на апелативните магистрати бе достатъчно, че Матев е единственият заподозрян и обвиняем, че е бил на местопрестъплението и също така голяма роля изигра, че има кадри от улични камери, на които се вижда как Матев бяга от Борисовата градина по време на убийството на Георги.

Предстои защитата на Йоан Матев в лицето на Ина Лулчева да обжалва пред Върховния касационен съд, което се явява и последна инстанция. Матев остава с мярка за неотклонение подписка. До месец апелативните магистрати трябва да напишат мотивите за присъдата.

 Липса на камери усложнява процеса

По делото няма данни да са открити камери в района на Националния стадион „Васил Левски“, както и от вътрешността на парка, които са други възможни пътища за оттегляне от местопрестъплението на евентуален извършител, различен от подсъдимия. Затова няма как да се приеме безусловно, че подсъдимият е извършил престъплението. Това бе мнението на съдиите и на първата и на втората инстанция. Според тях не се спори, че Матев е бил на мястото на убийството и това е доказано от камерите в района, от клетките на мобилния оператор и от свидетели. Липсвали обаче доказателства за това кои хора са ползвали другите пътища за оттегляне – покрай оградата на стадион „Юнак“ към Националния стадион, както и през тревните площи в района на стадион „Българска армия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече