6 милиона украинци са напуснали страната си, 8 милиона са вътрешно разселени

0

8 милиона вътрешно разселени, близо 6 милиона напуснали страната, още хиляди неотчетени цивилни жертви – това е актуалната статистика за човешката цена на войната в Украйна, изнесена от ООН.

5,9 милиона са напусналите Украйна заради войната, а над 8 милиона са вътрешно разселените в рамките на страната след началото на бойните действия на 24 февруари, показват данни на ООН към началото на сегашния месец. Изследване на Международната организация за миграция показва, че вътрешно разселените са във все по-лоша хуманитарна ситуация. 

Някои от украинските бежанци вече се завръщат по домовете си, поне според кмета на Киев Виталий Кличко, който днес обяви, че 2/3 от около 3,5 милиона жители на украинската столица са се върнали след утихването на преките бойни действия около града.

Не такава е ситуацията на Изток и Юг, където руската армия пренасочи усилията си. 

Загиналите в Украйна цивилни лица са с хиляди повече от досега отчетената статистика. Това съобщи Матилда Богнер от мисията за човешки права на ООН в нападнатата страна. До момента официалният брой на цивилните жертви на войната е 3381. Богнер допълни, че до делегацията са достигнали нови доказателства за убийства и сексуално насилие в районите на Киев и Чернигов, а точната статистика е невъзможна предвид продължаващите бойни действия.

„Голямата черна дупка е Мариупол, където достъпът ни е затруднен. Смятаме, че в следствие бойните действия там има още хиляди цивилни жертви, но още не можем да потвърдим точния им брой“

Властите в Украйна търсят начин да евакуират ранените бойци, които все още се намират в завода Азовстал – последното укрепление във вече контролираното от Русия пристанище Мариупол. Според вицепремиера Ирина Верешчук в металургичния комплекс все още има над 1000 украински бойци. По-рано представител на украинските местни власти в града заяви, че в Азовстал са останали и най-малко 100 цивилни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече