68% от преболедувалите Covid-19 не могат да работят пълноценно след това

0

68% от преболедувалите Covid-19 не могат да изпълняват пълноценно работните си задължения. Това заяви пред БНР проф. Яна Симова, която е изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, ръководител на научноизследователската група „Пост-Covid-19 синдром“ и началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен.

Във връзка със спрените планови операции и прием, тя коментира, че щом се налага, ще се съобразят и няма да приемат пациенти. Тя уточни, че това не изключва спешните случаи, които и момента са страшно много, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози – запушване на техните съдове, за които трябва да се намери начин да се окаже помощ своевременно.

Междувременно Българският кардиологичен институт започна програма, свързана със заболяването Covid-19.

„Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки четирима от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания. 68% от тези, които са преживели Covid-19, не могат да си изпълняват пълноценно работните си задължения, повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването“, допълни проф. Яна Симова. По думите й Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.„От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница. От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един – по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето – при 38%  от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие“, каза проф. Симова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече