780 000 домакинства са били без ток

0

780 000 абонати са били засегнати при тежкия сняг между 25 и 29 ноември. Това са над 12 000 трафопоста, и над 2000 населени места без захранване. Това коментира по БНТ Иван Маринов, шеф на дирекция в Министерството на енергетиката.

Доста сняг, непаднали листа от дърветата, ураганен вятър в Североизтока затрудниха достигането до мястото до авариите, каза той.

Всеки един от клиентите има договор с електроразпределителните дружества чрез общите условия. Неустойките са разделени дали са по вина на енергийното предприятие и при непреодолима сила.  Ако вината е на ЕРП-то, след 4-тия час без ток то дължи обезщетения, около 20-30 лв. на ден.ю

При непреодолима сила, причинена от външни фактори, енергийното предприятие има право на 48 часа за възстановяване на електроснабдяването. Когато е над 48 часа, тогава енергийното предприятие има право да поиска от министъра да въведе ограничителен режим. Министърът прецени да не се дава повече от това време от 48 часа ограничителен режим и той съгласува с Електроенергийния системен оператор своята заповед, каза експертът.

Така той изтече в полунощ на 29 ноември. Ако след това е имало клиенти, които са били без ток, тогава те имат право да претендират за обезщетение. Затова и Комисията за енергийно и водно регулиране прави проверка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече