8 г. затвор за шизофреник, убил човек на пътя Добрич – Варна

0

Варненският апелативен съд наложи 8 години „лишаване от свобода“ на шофьор, предизвикал пътно произшествие след употреба на алкохол, в резултат на което е загинал човек.

Подсъдимият Тодор С. ще бъде лишен от право да шофира в продължение на 10 години. С решението си въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд – Варна, като намали присъдените наказания. Първата инстанция е определила „лишаване от свобода“ за 9 години и 3 месеца и „лишаване от право да управлява МПС“ за 14 години.

Тодор С. е бил признат за виновен в това, че на 2 април 2021г. при управление на лек автомобил на пътя Добрич – Варна по непредпазливост е причинил смъртта на друг мъж. Деянието е било извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 0,89 промила. Водачът е нарушил правилата, описани в Закона за движение по пътищата, като управлявал с превишена скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение и е бил без поставен колан.

Подсъдимият карал автомобила си агресивно и с висока скорост по улиците на село Стожер. Сигнал за това постъпил в Областната сирекция на МВР-Добрич. Полицейски служители го последвали със звуков и светлинен сигнал, указващи му да спре. Вместо да се подчини, водачът увеличил скоростта и продължил да шофира по пътя към Варна. През цялото време автомобилът криволичел и изпълнявал рискови маневри. След разклона за село Любен Каравелово скоростта била 104,80 км/ч. В насрещното платно се движел друг автомобил. Без причина подсъдимият рязко навлязъл в насрещното платно и ударил идващата кола. Инцидентът станал пред погледа на полицейските служители. Пристигналият медицински екип констатирал смъртта на водача на другото моторно превозно средство. Химическа експертиза установила алкохол в кръвта на подсъдимия от 0,89 промила. Според заключението на комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, мъжът страда параноидна шизофрения и е лекуван многократно в психиатрични лечебни заведения.

Апелативният съд изтъкна, че с действията си Тодор е нарушил три от правилата за движение по пътищата. Превишаването на максимално допустимата скорост, неправомерното пресичане на единичната непрекъсната линия и навлизането в насрещната лента всякога е особено грубо и рисково, а в случая е осъществено при допълнителен неблагоприятен фактор – алкохолна интоксикация. Тези обстоятелства демонстрират самонадеяност, равнодушие към пътната безопасност и опазването на живота и здравето на останалите участници в движението, смята съдът.

Утежняващо обстоятелство е и неизпълнението на разпореждане на полицейски орган за спиране. В решението се изтъква и обществената опасност на подсъдимия, предвид предходните му нарушения на правилата за движение, за които е бил санкциониран.

Цялостната преценка на обстоятелствата доведе апелативните съдии до становището, че наказателна репресия чрез изолирането на подсъдимия за 9 години и 3 месеца е прекомерна, предвид неговото психично заболяване. Настоящият съдебен състав прецени, че целите на закона могат да се постигнат с намаляване на санкциите „лишаване от свобода“ и „лишаване от право от право да управлява МПС“. В тези параметри наказанието е достатъчно строго и съответно на извършеното престъпление. Решението на Апелативен съд–Варна, може да се обжалва пред ВКС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече