800 лева минимална заплата искат синдикатите

0

От 1 януари 2023 година минималната заплата трябва да е поне 800 лева. Политиката по доходите трябва да бъде тема номер едно в управленската програма на следващ кабинет, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и главен икономист на синдиката Любослав Костов.

Той коментира синдикалната гледна точка към заложеното в управленската програма, по която втори ден продължават експертните разговори между представители на политическите формации „Продължаваме Промяната“ , БСП за България“, „Демократична България“ и независимите депутати, напуснали парламентарната група на „Има такъв народ“.

„Хубаво е, че се говори за програма за управление, тъй като шест месеца имаше коалиционно споразумение, а не програма“, посочи Костов. Според него политиката по доходите трябва да бъде извадена пред скоби, преди всичко останало, тъй като българинът основно се интересува от това какви пари влизат в джоба му, как да си посрещне основните нужди, а в момента мнозинството от хората не успяват да ги посрещнат.

По думите на Костов това, което се получава като ръст на заплати, е доста по-малко дори от средната инфлация и много по-малко от инфлацията на основните стоки, които хората употребяват.

Хлябът поскъпна 30 процента за една година и личната инфлация отива вече към 45-46 процента заради стоки като хляб, олио, брашно, млечни продукти, посочи Любослав Костов. 

„Ръстът на доходите трябва да бъде приоритет за следващ кабинет, като на първо място трябва да има ръст на минималната работна заплата – от 1 януари 2023 година трябва да е поне 800 лева. Важно е размерът на минималната работна заплата да се обвърже с някакъв тест за адекватност“, отбеляза главният икономист на КНСБ. Той припомни, че според директивата за адекватните минимални заплати, която се предвижда да влезе в сила от есента, минималната заплата трябва е да е поне 50 на сто от средната за съответната страна. 

Друг измерител би могло да бъде изследването за издръжката на живота, което се прави от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, като минималната заплата трябва да е поне равна на издръжката на живот. „И едно условие от двете да е изпълнено, ние ще одобрим такъв размер на минималната заплата, но всичко под това не е социално приемливо и икономически аргументирано, тъй като не е нормално да работиш и да не успяваш да си посрещаш основните нужди“, заяви Любослав Костов. 

Той посочи, че българският бизнес плаща два пъти по-малко данъци като номинална стойност спрямо българските граждани. „Бизнесът твърди, че той създава брутния вътрешен продукт, а ние твърдим, че трудът го създава средната класа, тя е гръбнакът на икономиката“, заяви синдикалистът.

„Тази средна класа трябва да бъде подпомогната през ръст на минималната работна заплата и ръст на доходите на хората в бюджетната сфера“, каза Любослав Костов. Според него първото и основно задължение на изпълнителната власт трябва да бъде хората да могат да си купят това, което са могли и миналата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече