95% ефективност на Covid ваксината на Pfizer и BioNTech показва окончателен анализ

0

Американският фармацевтичен гигант Pfizer Inc заяви в сряда, че крайните резултати от изпитването на късен етап във „Фаза 3“ на ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно с немската компания BioNTech, показва, че тя има 95% ефективност.

Pfizer вече разполага с необходимите двумесечни данни за безопасност и ще кандидатства до дни за спешно разрешение за използването на ваксината в САЩ, съобщава Ройтерс. Докато някои групи като здравните работници ще бъдат приоритетни в Съединените щати за ваксинации тази година, ще минат месеци, преди да започнат мащабни ваксинации.

Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията с нея може да се използва по целия свят.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%, посочват двете компании.

Окончателният анализ идва само една седмица, след като първоначалните резултати от проучването показаха, че ефективността на ваксината е над 90%.

В началото на таи седмица пък компанията Moderna Inc публикува предварителни данни за своята ваксина, показващи подобна висока ефективност.

Данните от двете ваксини са по-добри от очакваното, като и двете са разработени с нова технология, известна като информационна РНК (mRNA).

Pfizer също така съобщи, че е имало 170 случая на заболяване с коронавирус в проучването на повече от 43 000 доброволци, от които 162 са били наблюдавани в групата, на която е давана плацебо, и 8 са били в групата на ваксинираните.

Десет души от изследваните са развили тежък случай на COVID-19, единият от които е бил ваксиниран, посочва още американската фармацевтична компания.

Тя също така заяви, че ваксината се понася добре и че страничните ефекти са предимно леки до умерени и се изчистват бързо след ваксинията.

Единственото тежко нежелано събитие, което е засегнало повече от 2% от ваксинираните, е била умората, която е засегнала 3,7% от реципиентите след втората доза. По-възрастните пациенти обаче са склонни да съобщават за по-малко и по-леки нежелани събития след ваксинация.

Резултатите идват в момент, когато коронавирусната пандемия в САЩ, Европа и на други места по света, се разраства силно, поставяйки под огромно напрежение здравните системи с рекорден брой нови случаи на заразени и хоспитализирани.

Наближаването на зимата в Северното полукълбо в тандем с празничния сезон се очаква да влоши (да увеличи) броя на случаите, тъй като хората прекарват повече време на закрито и се събират за семейни събития.

„След като стотици хиляди хора по света се заразяват всеки ден, ние спешно трябва да получим безопасна и ефективна ваксина“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, съобщава Ройтерс..

Pfizer и BioNTech също така посочиха, че планират да предоставят данните и на други регулаторни агенции по света, освен на тези в САЩ. Те също така планират да представят данни от проучването в рецензирано научно списание.

Pfizer потвърди, че очаква да направи до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно за да защитят 25 милиона души, и след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

От десетките производители на лекарства и изследователски групи, които се надпреварват в разработването на ваксини срещу Covid-19, следващото публикуване на данни вероятно ще бъде от компанията AstraZeneca Plc съвместно с Университета в Оксфорд през ноември или декември. Компанията Johnson & Johnson пък каза, че е на път да предостави данни до края на годината.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в сряда, че Pfizer Inc. и BioNTech SE са предоставили данни от пробите за тяхната коронавирусна ваксина, но все още не са кандидатствали за одобрението ѝ.

„Компаниите вече представиха на EMA тези нови данни и ние ще ги оценим като част от текущия преглед. Те обаче не са подали заявление за условно разрешение за пускане на пазара“, каза регулаторът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече