Covid-19: Милиони ваксини ще бъдат бракувани

0

След две години надпревара за ваксиниране срещу Covid в света броят на наличните дози вече надминава търсенето им. Остава обаче огромната разлика в нивата на ваксиниране между най-богатите и най-бедните страни, пише АФП.

Повече от 13 милиарда дози са произведени от началото на пандемията насам, като 11 милиарда от тях са били инжектирани, сочат данни на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA).

Очаква се тази година да бъдат произведени още девет милиарда дози. Само Pfizer планира да произведе четири милиарда дози. Според експерти търсенето в световен мащаб ще спадне до 6 милиарда дози годишно.

А по-богатите нации сега имат от излишък на ваксини: само ЕС и страните от Г-7 имат 497 милиона дози излишни само в края на миналия месец. Най-вероятно препаратите ще бъдат бракувани.

Ваксините срещу Covid имат сравнително кратък срок на годност – тези на AstraZeneca и Novavax имат шестмесечен срок на годност.

Въпреки това милиарди хора остават неваксинирани по целия свят, повечето от тях в развиващите се страни.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че неравенството в достъпа до ваксини може да доведе до появата на нови, вероятно по-заразни варианти.

В програмите на СЗО още стои целта за 70% ваксинация на световното население до юли месец тази година.

Ваксинацията в света обаче остава неравномерна: близо 80 процента от населението на Франция, например, е получило две дози. Но само 15 процента от населението на Африка е напълно ваксинирано, според данните на Оксфордския университет.

„Неравенството във ваксините е най-големият морален провал на нашето време и хората и държавите плащат цената“, каза по-рано тази година генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Проблем е и че много от дарените за бедните страни ваксини са на ръба на срока си за годност. Директорът на отдела за доставки на УНИЦЕФ Етлева Кадили каза, че през декември са били отказани почти 100 милиона дози дарения заради изтичащ срок на годност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече