ECDC: Изцяло имунизираните нямат спешна необходимост от бустерна ваксинационна доза

0

На базата на събраните доказателства, няма спешна необходимост от увеличаване на ваксините за изцяло имунизираните хора – това сочи технически доклад на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. В него се отбелязва, че може да се помисли за допълнителни дози за хора със сериозно отслабена имунна система като част от основната им ваксинация. 

„Доказателствата за ефективността на ваксините и продължителността на защитата сочи, че всички, които имат разрешително в ЕС, осигуряват висока защита срещу болестите, свързани с Covid-19 и последващите хоспитализации, както и леталния изход, докато близо 1 от 3-ма възрастни над 18 години в Общността и Европейското икономическо пространство все още не е напълно ваксиниран“, се казва в доклада.

В него се посочва, че при това положение приоритет трябва да се дава на цялостната имунизация на тези, които все още не са я направили.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустер дози.

Докато EMA оценява съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка. Тези структури са най-подходящи с оглед на местните условия, включително разпространението на вируса /особено при притеснителни варианти/, наличието на ваксини и капацитетът на националната здравна система. ECDC ще актуализира техническия си доклад, тъй като ECDC и ЕМА продължават да работят заедно, да събират и анализират наличните данни във връзка с бустер и допълнителните дози.

Необходимо е да продължи стриктното наблюдение на данните за ефективност на ваксините и пробивни инфекции, особено сред уязвими групи с риск от тежко протичане на COVID-19 и сред тези, които живеят в затворена среда. Междувременно държавите-членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече