Kак ще се извиняват отсъствията на децата в предучилищните групи?

0

През учебната 2020 – 2021 година деца, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина или училище в област, попадаща в червена или в оранжева зона съобразно критериите на Министерството на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка, могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора. Това предвижда допълнение на Наредбата за предучилищното образование, обнародвано в Държавен вестник днес.  

Отсъствията на децата в предучилищна възраст обаче ще са допустими за определен период, който ще е посочен в заповед на министъра на образованието и науката, издадена за конкретна община.   Заповедта пък ще се издава въз основа на мотивирано предложение на кмета на дадената община, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция или на местния координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 или карантинирани жители.  

Въпросните отсъствия са отсъствия по уважителни причини, се уточнява в наредбата.   Още миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от просветното министерство да даде възможност на директорите временно да извиняват отсъствия на децата от предучилищните групи (5 и 6 години) при писмено искане от родителите.      В момента тези деца имат право на 20 отсъствия с бележка по семейни причини, след като в началото на октомври броят им увеличен двойно заради пандемията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече